Mika Waltari – Armas J.Pulla. Isänmaan parhaat

Waltarin ja Pullan komedia Isänmaan parhaat Porvoon Teatterissa

Porvoon Teatterin näyttämöllä saa ensi-illan Mika Waltarin ja Armas J.Pullan salanimellä kirjoittama näytelmäharvinaisuus, joka lojui unohdettuna Kansallisteatterin arkistossa vuosikymmeniä. Tuotteliaan Waltarin mainiot komediat ovat suomalaisen teatterin klassikkoja.

Isänmaan parhaat on komedia rahasta, huijauksesta, turhamaisuudesta ja rakkaudesta. Mika Waltarin ja Armas J.Pullan kerrotaan viihtyneen ruokatunneilla kahvikupposen ääressä Helsingin ravintoloissa ja punoneen ovelia juonia yhteisiin kirjoihinsa ja näytelmiinsä. Nimimerkillä Kapteeni Leo Rainio he julkaisivat seikkailuromaanit Keisarin tekohampaat (1931), Punainen madonna (1932), Älkää ampuko pianistia (1932) ja vuonna 1932 näytelmän Isänmaan parhaat. Isänmaan parhaat ei päässyt Kansallisteatterin näyttämölle, se unohtui teatterin arkistoon. Näytelmä löydettiin 1960-luvulla, mutta kapteeni Leo Rainio kirjoittajanimenä ei herättänyt kiinnostusta. Tietoja on vain sen kahdesta esityksestä Hämeenlinnassa ja Helsingissä.

Mika Waltarin ja ja Ryhmy- ja Romppais-kirjojen tekijänä tunnetun Armas J.Pullan Isänmaan parhaat sijoittuu 1930-luvulle, mutta se soveltuu nykyaikaan erinomaisesti. 1930-luvulla isänmaan edun nimissä myytiin ja huijattiin kuten tänäkin päivänä. Tuovi Putkosen näyttelijäryhmää varten sovittamassa ja ohjaamassa näytelmässä on Waltarin ja Pullan arvoitukselliset saatesanat: ”Tämä näytelmä on kuvaus sukupolvesta, jota sota ei tuhonnut – joka säästyi kranaateilta – valitettavasti.”

Isänmaan parhaissa näyttelee teatterin harrastajien rinnalla myös kaksi ammattilaista. Oopperalaulaja Marko Putkonen on näytellyt, säveltänyt, laulanut, kirjoittanut ja ohjannut monissa Porvoon Teatterin tuotannoissa teatterin yli 20-vuotisella taipaleella.

Thomas Pryke on kotkalainen teatterin ja klovnerian ammattilainen, näyttelijä, ohjaaja ja opettaja. Porvoon Teatterissa hän on kouluttanut klovneja, ohjannut ja näytellyt useissa produktioissa ja vieraillut omilla esityksillään. Isänmaan parhaiden jälkeen hän aloittaa Porvoon Teatterissa uuden ohjaustyön.

Kolmannessa pääroolissa nähdään teatterin pitkän linjan harrastaja Kari Pasanen. Hänet muistetaan mm. Ulvovana myllärinä ja Valtakunnanministeri Albert Speerinä. Näyttelijäryhmässä ovat mukana myös Sari Järvinen-Hippi, Soila Tikkanen, Sanna Saarnio, Maj-Britt Jokela, Raimo Hirvonen ja Ilkka Kinosmaa. Lavastaja on Anne Ratia, puvustaja Soila Tikkanen, maskeeraaja Sanna Saarnio ja valo- ja ääniteknikko Valtteri Flinck.

Isänmaan parhaiden ensi-ilta on sunnuntaina 26.1. klo 17.
Muut esitykset 29.1. klo 19, 31.1. klo 19, 1.2. klo 19, 5.2. klo 19 ja 9.2. klo 17.
Liput 22/20/15 € (sis.palvelumaksun) Netticketistä ja Grand-Luckanista.
Porvoon Teatterin osoite on Vänrikinkatu 4.

Dramatisointi ja ohjaus Tuovi Putkonen, lavastus Anne Ratia, puvustus Soila Tikkanen, meikit Sanna Saarnio, tekninen toteutus Valtteri Flinck

Henkilöt:
Joonas Limperi eli tohtori Sielunheimo, Kari Pasanen
Soikkanen, Marko Putkonen
Pätönen, Thomas Pryke
Hilma, Sari Järvinen-Hippi
Nuorineuvoksetar Landåker, Sanna Saarnio
Rouva Vuorio, Soila Tikkanen
Toimittaja Nieminen, Raimo Hirvonen
Toimittaja Lindström, Ilkka Kinosmaa
Rouva, Maj-Bitt Jokela