Historia

Vuonna 1995 Porvoossa ei ollut lainkaan suomenkielistä teatteritoimintaa. Kansalaisopistossa toiminut teatteripiirikin oli lopahtanut.  Komea Grandin rakennus torin laidalla oli yökerhona ja ravintolana.

Noihin aikoihin Ravintola Silta Tuvassa aloitti ideakkaana yrittäjänä Kristiina Söderström, joka halusi, että hänen ravintolassaan esitetään näytelmiä. Kristiina otti yhteyttä kansalaisopistoon  Marja Källmanniin ja Mailis Ukkoseen ja tilasi  näytelmän  Maija-Liisa Dieckmannilta.

Ravintolansa lounasvieraalta Kristiina kuuli loviisalaisesta ohjaajasta  Tuovi Putkosesta.  Yhteydenotosta alkoi yhteistyö ja ystävyys, joka jatkuu vielä tänäkin päivänä. Kristiina muutti myöhemmin Helsinkiin, Italiaan ja Mikkeliin, mutta yhteys teatteriin on säilynyt. Vuonna Vuonna 2007 Kristiina esimerkiksi järjesti Porvoon Teatterin esiintyjäryhmän menestyksekkään vierailun Italiaan. Aapeli-tonttu joukkoineen esiintyi EU-työntekijöiden kansainvälisen koulun Suomi-lähettiläinä ja Marko Putkosen Jouluvarieteeta esitettiin muun muassa katolisen kirkon kokoontumistilassa, jossa valomiehenä hääri pappi. ”Onko teillä menossa maailmankiertue?” esiintyjiltä ksyttiin.

Tässä Porvoon Teatterin kotisivun historiavalikossa käydään läpi teatterin vaiheita, jotka siis alkoivat jo vuonna 1995 Porvoon kansalaisopiston teatteripiirin harjoituksissa.

Silta Tuvan Krouvista Keisarin Kalaaseihin oli manio näytelmä sisällöltään ja toteutukseltaan varsin erikoislaatuinen. Voi niitä aikoja!