VALTAKUNNANMINISTERI.
Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherran Heikki Hakamiehen kirjoittaman näytelmän kiittävät arvostelut saanut kantaesitys. Ensi-ilta oli 15.3.2017. Esityksiä vielä 25.3. klo 19, 26.3. klo 16 ja 1.4. klo 19. Liput 15/12 €, varaukset 040-571 0680.
Taustaa:
Kolmannen valtakunnan arkkitehtinä tunnettu varusteluministeri Albert Speer vietti joulun 1943 Rovaniemellä.
Jatkosodan aikana Lapissa oli yli 200 000 saksalaista sotilasta ja saksalaisten vankileireillä oli tuhansittain vankeja Venäjältä ja Euroopan eri maista rakentamassa teitä ja linnoituksia.
Näytelmän tapahtumat sijoittuvat Venäjää vastaan hyökkäävien saksalaisten rintamalle Pohjois-Karjalaan heinäkuussa 1941 sekä Saksan 20.vuoristoarmeijan vierasmajaan lähellä Rovaniemeä joulukuussa 1943.
Lapissa Albert Speer sairastui. Speerin edeltäjä, varusteluministeri Fritz v. Todt oli kauan epäröityään kertonut Hitlerille totuuden: Saksa häviäisi sodan. Keskustelun jälkeisenä aamuna Todtin oli määrä lentää Rastenburgista Berliiniin. Pienkone räjähti, ja Todt sai surmansa. Onnettomuuden syy ei koskaan selvinnyt. Yleisesti arveltiin, että koneeseen oli asetettu pommi, ja että Hitler halusi päästä eroon epämiellyttävästä totuudenpuhujasta. Hitler määräsi lempiarkkitehtinsä Speerin varusteluministeriksi Todtin jälkeen. Varusteluministeri vastasi sotateollisuudesta sekä siihen käytetystä keskitysleirien ja sotavankileirien pakkotyövoimasta.
Sodan viime viikkoina Speer kieltäytyi tottelemasta Hitlerin käskyä tuhota kaikki Saksan kaupungit ja infrastruktuuri, joka oli säästynyt liittoutuneiden pommituksilta. Nürnbergin sotatuomioistuimessa Speer vältti täpärästi kuolemantuomion. Hän sai 20 vuoden vankeustuomion. Sen aikana Speer kävi jatkuvaa tilintekoa menneisyytensä kanssa.
Näytelmä herättää kysymyksiä kuten: Miksi sivistynyt ja lahjakas arkkitehti Albert Speer hurmautui Adolf Hitleristä? Mikä oli lääkäreiden osuus kansallissosialistisen rotuhygieniaopin toimeenpanemisessa? Onko totuus tappiomielialan lietsomista? Tarina kertoo myös nuoresta, taistelusta paenneesta saksalaisesta luutnantista ja hänen suomalaismorsiamestaan, jonka kohtalon jakoivat kaikki saksalaisiin sotilaisiin rakastuneet naiset.
Heikki Hakamiehen kirjoittama Valtakunnanministeri on Porvoon Teatterin järjestämän kirjoituskilpailun satoa vuodelta 2012. Kilpailun aiheena oli tuolloin ”kaunein maailmanloppu”. Ryhdyimme yhteistyössä kirjailijan kanssa sovittamaan näytelmää Porvoon Teatterille pari vuotta sitten, arvaamatta miten ajankohtaiseksi sen teemat pian muuttuivat.
Heikki Hakamiehen sanat näytelmän käsiohjelmaan:
Hitlerin varusteluministeri Albert Speer oli kiistelty henkilö. Speer hurmautui Hitleristä, vaikka ei ollut alun perin aktiivinen natsi. Valta ja sen tuomat mahdollisuudet houkuttelivat. Liittyessään Hitlerin kannattajiin Speer sai huomata siirtyvänsä vallan suppeaan sisäpiiriin, jossa tehtiin päätöksiä miljoonien ihmisten elämästä ja kuolemasta.
Speer oli sivistynyt ihminen. Hän tunsi syvällisesti arkkitehtuuria, ja hänellä oli kehittynyt kauneusaisti. Hitler oli Speerille uuden dynaamisen ajan airut. Hitlerin johdolla vanhat luutuneet rakenteet lyötäisiin hajalle. Niiden tilalle pystytettäisiin uusi kauniimpi Eurooppa.
Speer toimi näennäisen järkevästi. Omasta mielestään hän oli edistyksen puolella vanhaa, pysähtynyttä aikaa vastaan. Edistykseen kuului se, että ihmisten keskellä toteutuisivat samat luonnonlait kuin eläinkunnassakin. Heikot saisivat väistyä, vahvat jäisivät eloon. Ja hallitseminen oli uskottu vain vahvoille.
Speerin tunteet Hitleriä kohtaan olivat ristiriitaiset. Hitler oli hänelle kuin Mefisto, jolle hän tuli myyneeksi sielunsa. Palkkio oli ruhtinaallinen, mutta samalla Speer aavisti, että sopimus pahan kanssa veisi hänet väistämättä tuhoon. Silti Speer pysyi loppuun saakka Hitlerille uskollisena. Hän ei päässyt Johtajastaan irti. Oli kuin Führer olisi riisunut vyönsä ja pukenut sen hänen ylleen yhteenkuuluvuuden merkiksi. Tai riisumalla asetakkinsa ja asettamalla sen Speerin hartioille Führer olisi vihkinyt hänet tehtäväänsä.
Pitkän vankeutensa aikana Speer teki tiliä elämästään. Hän tuli aina uudestaan siihen johtopäätökseen, että hän oli toiminut kuin kuka tahansa ”tavallinen” ihminen, joka oli eksynyt harhapoluille miltei koko elämänsä ajaksi.
Speerin muistelmissa on puolustelun ja jälkiviisauden makua. Hän osuu kuitenkin oikeaan siinä, että vallanpitäjien kannalta avainasemassa ovat kaikkina aikoina tavalliset ihmiset.
Heillä on valta päästää halutessaan peto irti, tai sulkea se häkkiinsä.
VALTAKUNNANMINISTERI, kirj. Heikki Hakamies, ohjaus Tuovi Putkonen
Kantaesitys 15.3.2017 klo 19 Porvoon Teatterissa
Esitykset:
18.3. klo 19
19.3. klo 16
25.3. klo 19
26.3. klo 16
1.4. klo 19.
Lavastus ja puvustus Anne Ratia, maskit Sanna Saarnio, tekninen toteutus Ville Valve
Henkilöt:
Albert Speer, arkkitehti, Saksan varusteluministeri, Kari Pasanen
Mannfred Schmidt, luutnantti, Albert Speerin yhteysupseeri, Tomi Ahonen
Majuri Steiner, esikuntaupseeri, Masa Turunen
Eila Hämäläinen, Mannfred Schmidtin morsian, Sara Vilander
Albert Friedrich Speer, arkkitehti, Albert Speerin isä, Risto Kekarainen
Luise Speer, Albert Speerin äiti, Anne Ratia
Tohtori Drexler, Albert Speerin opettaja, Ilkka Kinosmaa
Morgenstern, lääkäri, Lasse Rantanen
Klaudia Vegesack, lääkäri, Anna Andersson
Krüger, tulkki, Ilkka Kinosmaa
Rouva Krüger, Sari Järvinen-Hippi
Becker, upseeri, Marko Hovi
Vappu, lotta, Sanna Saarnio
Hitler, Sari Järvinen-Hippi