Zorbas Porvoon Teatterin kesäteatterissa Postimäellä

 

KERRO MINULLE, ZORBAS

Elokuun iltoina Postimäen tunnelmallisessa kesäteatterissa soivat kreikkalaiset sävelmät.

 Porvoon Teatteri päätti ruveta taistelemaan korona-apatiaa vastaan nimenomaan Zorbasin tarinalla. Se oli aikansa megahitti, kirjailija Nikos Kazantzakisin romaani, josta tehtiin musikaali Broadwaylle. Kansainväliseen menestykseen Zorbasin johdatti elokuva, jossa Zorbasia ja hänen isäntäänsä näyttelivät Anthony Quinn Zorbasina ja Alan Bates kirjailija Nikosina. Näyttelijäkaksikko muistetaan tänäkin päivänä.

Zorbas on pyörinyt oopperalaulaja, kirjailija ja näyttelijä Marko Putkosten mielessä jo vuosia, sillä häntä oli kysytty jo pariinkin otteeseen kyseiseen rooliin. Porvoon Teatterin puheenjohtaja Tuovi Putkonen etsi sopivaa käsikirjoitusta Zorbasista, mutta sellaista ei löytynyt. Porvoon Teatterin taholta toivottiin musiikkinäytelmää, sillä teatterin näyttelijöillä on paljon kokemusta musiikkiteatterista, kuten menestysmusikaalista Mustalaisleiri nousee taivaaseen kesällä 2013. Koska hyvää kesäteatteriin sopivaa käsikirjoitusta ei ollut valmiina, se piti tehdä ja siihen työhön Putkosen pariskunnalla on monien vuosien kokemus. Marko luki kirjan, näytelmä hahmottui ja käsikirjoitus valmistui nopeasti. Marko kävi läpi kreikkalaisten säveltäjien musiikkia ja vähitellen teokseen sopivat sävelmät löytyivät. Esityksessä kuullaankin monia myös suomalaisille tuttuja kreikkalaisia lauluja, Mikis Theodorakisin ja Manos Hadjidakisin kynästä lähteneitä, kuten Hän elää ja Ei koskaan sunnuntaisin.

Esityksen erikoisuutena on se, että musiikin säestyksistä vastaavat näyttelijät itse. Thomas Pryke Nikosina soittaa kitaraa, Marko Putkonen Zorbasina on opetellut varta vasten rooliin tarvittavaa mandoliinia, kapakoitsijana toimiva Keijo Liski soittaa puhaltimia ja Zoian roolissa oleva Soila Tikkanen koskettimia. Näytelmässä esiintyvät lisäksi Porvoon Teatterin tutut hahmot: Mari Kankaala, Mia Soós, Sirja Pohjanheimo-Vikla, Janne Keskikallio, Kaika Selin, Siru Vikla, Maj-Britt Jokela, Sari Järvinen-Hippi, Eija Forssell, Marko Hovi ja Mika Majaniemi. Lavastuksesta vastaa Anne Ratia, puvustuksesta Soila Tikkanen ja maskeista Sanna Saarnio.

Kerro minulle, Zorbas esitetään Postimäellä elokuun lopulla, jolloin koronan toivotaan rauhoittuneen nykyisestään. Postimäen etuna on katettu tila, jonka alla katsojat ja esiintyjät ovat suojassa sateelta. Tila on kuitenkin yhteydessä ulkoilmaan ja se on syytä ottaa huomioon pukeutumisessa. Loppukesällä myös illat pimenevät, mikä kääntyy esitysten eduksi siten, että niitä voidaan tehostaa valoilla.

 

Porvoon Teatterin kesäteatteri Ilolassa Postimäellä, Vanha Viipurintie 12

Kerro minulle, Zorbas. Níkos Kazantzakisin romaanista käsikirjoittanut Marko Putkonen, musiikkina tunnettuja kreikkalaisia sävelmiä, ohjaus Tuovi Putkonen. 22.8. klo 17, 24.8. klo 19, 27.8. klo 19, 28.8. klo 17, 29.8. klo 17, 31.8. klo 19, 4.9. klo 17, 5.9. klo 17, 7.9. klo 19. Liput  27 €, eläkel. 24 €, alle 12 v. 15 € (sis. palvelumaksun) www.NetTicket.fi ja Grand-Luckan Piispankatu 28. Porvoon Teatteri 040-571 0680.