Karoliini Armfeltin aikaan -näytelmän esitykset jatkuvat Liljendalissa ja Porvoossa

Karoliini Armfeltin aikaan -näytelmän esitykset jatkuvat lokakuussa Liljendalissa ja Porvoossa

Isovihan ajasta kertova Karoliini Armfeltin aikaan -näytelmä saa vielä kaksi esitystä lokakuussa. Näytelmä esitetään sunnuntaina 11.10. kello 16 Liljendalgårdenissa ja sunnuntaina 25.10. kello 16 Porvoon Teatterissa. Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Tuovi Putkonen.

Karoliini Armfeltin aikaan tuo näyttämölle tuokiokuvia 1730-luvulta, jolloin itäinen Uusimaa vähitellen toipui suuresta Pohjan sodasta ja raskaista Venäjän miehitysvuosista. Näytelmän keskiössä on kenraali, Suomen armeijan ylipäällikkö Carl Gustaf Armfelt. Hän johti armeijansa tappioon Venäjää vastaan Kostianvirran ja Napuen taisteluissa ja tuhoon Norjan tuntureilla. Historia tuntee Armfeltin kuitenkin sankarina. Minkälainen oli kuningas Kaarle XII:n kenraalin soturikunnia ja sankaruus?

”Haluamme tuoda esityksen Liljendaliin siksi, että Liljendalgården sijaitsee samalla paikalla, jossa Armfelt aikoinaan asui everstinpuustellissa suuren perheensä kanssa. Hänelle on pystytetty Liljendalgårdenin pihalle myös muistomerkki. Armfeltilla ja hänen vaimollaan Lovisa Aminoffilla oli peräti 20 lasta. Heidän jälkipolviinsa kuuluu monia historian merkkihenkilöitä”, kertoo käsikirjoittaja ja ohjaaja Tuovi Putkonen.

Carl Gustaf Armfelt on haudattu Pernajan kirkkomaalle. Hän omisti monta Pernajanlahden kartanoa: Sjögårdin, Isnäsin ja Rönnäsin.

Karoliini Armfeltin aikaan -näytelmä esitettiin heinäkuussa Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtuman yhteydessä Bastion Ungernilla ja Postimäellä Porvoossa.  Katsojat kiittivät, että näytelmä valottaa elävästi ja myös hauskasti tuntemattomaksi jäänyttä ajanjaksoa ja sen ihmiskohtaloita.

”Kumpikin esityksistä keräsi mukavasti yleisöä ja sai innostunutta palautetta. Myös Loviisan Hywien Asukkaiden ja Porvoon Teatterin yhteistyö on ollut hieno kokemus”, sanoo Tuovi Putkonen.

Armfeltin ohella näytelmän toinen keskeinen henkilö on Pernajan kirkkoherra Petrus Serlachius, joka taisteli kirkon puhdasoppisuuden puolesta karoliiniupseerien keskuudessa herännyttä ’kartanopietismiä’ vastaan. Serlachius joutui ankariin riitoihin kenraali Armfeltin kanssa. Särkilahden kartanon omistaneella kirkkoherra Serlachiuksella oli myös 20 lasta, ja hän oli etevä liikemies, laivanvarustaja ja kievarinpitäjä.

Armfeltin roolissa on Marko Putkonen ja kirkkoherra Serlachiuksena Lasse Rantanen Porvoon Teatterista, rouva Armfeltia esittää Sari Järvinen-Hippi. Kaikkiaan näyttelijöitä on yli 30. Kertojana on Tuovi Putkonen.

 

Esitykset:

11.10. klo 16 Liljendalgården, Kartanontie 16, Liljendal

25.10. klo 16 Porvoon Teatteri, Vänrikinkatu 4, Porvoo

 

Näytelmä on Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat ry:n ja Porvoon Teatterin yhteistuotanto.

Esityskieli on suomi. Liput 15/12 euroa.

Ennakkovaraukset puh.  040 571 0680 klo 10-15. Lisätietoja myös facebook.com/kuningassaapuu ja www.porvoonteatteri.fi

 

Lisätietoja medialle: käsikirjoittaja, ohjaaja Tuovi Putkonen, puh. 040 506 3572.