Jokainen ihminen on laulun arvoinen – Veikko Lavin elämä ja viisut, kirj. Marko Putkonen

OSTA LIPPUJA

Thomas Pryke, Marko Putkonen ja Pasi Siltakorpi

Veikko Lavi, näytelmän arvoinen viisunikkari

Sypä, Vepa ja Topi, Kaika Selin, Thomas Pryke ja Pasi Siltakorpi

Esitykset Porvoon Ilolan Postimäellä katetussa katsomossa

Vanha Viipurintie 12. Väliaikatarjoilu Postimäen Kahvituvassa

tiistai               18.7. klo 19
keskiviikko     19.7. klo 19
perjantai         21.7. klo 19
lauantai           22.7. klo 16
sunnuntai       23.7. klo 16
tiistai                25.7. klo 19
keskiviikko      26.7. klo 19
perjantai         28.7. klo 19
lauantai           29.7. klo 16
tiistai                  1.8. klo 19
keskiviikko        2.8. klo 19
Liput 30 €, eläkeläiset 25 €, lapset alle 16 vuotta 15 €
Tiedustelut ja ryhmävaraukset 040 571 0680
www.porvoonteatteri.fi
info.porvoonteatteri@gmail.com

OSTA LIPPUJA

Veikko Lavi koki jokaisen ihmisen laulun arvoiseksi. Hän kuvasi lauluissaan yksilöitä, kuten Takarivin Taavia, Kotkan Kerttua ja Vanhapoika-Valtsua. Lavi tulkitsi osuvasti myös laajemmin suomalaisten tuntoja esimerkiksi lauluissa Serenadi Hetekalle, Kaljahanat aukes, Sukuvika on se kun suksi ei luista, Inhottavat naapurit, Silakka-apajalla ja Väärä vitonen. Kaikki aiheensa Lavi käsitteli omalla persoonallisella tavallaan, omien humaanien näkemystensä pohjalta, ja heruttaen teksteihinsä komiikan ja parodian tajunsa.

VEIKKO LAVI – NÄYTELMÄN ARVOINEN

Tähän päätelmään tuli laulaja/kirjailija Marko Putkonen yhdessä ohjaajapuolisonsa Tuovi Putkosen kanssa miettiessään vaihtoehtoja Porvoon Teatterin ensi kesän kesäteatteriesitykseksi. Putkonen, joka on itsekin toiminut laulunikkarina Hortto Kaalo-yhtyeessä, teattereissa ja televisiossa, koki sielunveljeyttä Veikko Laviin. Hetken lapsia. Lisäpotkua antoi se, että Lavi oli tullut Putkoselle tutuksi esiintymisistä samoissa tilaisuuksissa, mm. Porvoon Grandissa. Putkonen oli myös laulanut mestarin lauluja Finlandiatalon suuressa Lavi-konsertissa. Marko Putkonen välitti Porvoon Teatterin hallitukselle halunsa kirjoittaa Lavista näytelmän ja teatterilaiset innostuivat ajatukseen: siitä tulee suomenkielinen esitys Postimäelle heinäkuuhun 2023!

Koska Veikko Lavi syntyi Kotkassa ja käytti eläessään Kotkan murretta, kotkalainen Thomas Pryke oli luonnollinen valinta Lavin rooliin. Hän on käynyt tutuksi porvoolaiselle yleisölle näyttelijänä, laulajana ja ohjaajana, mm. näytellen kahtena kuluneena kesänä Zorbasissa toista miespääroolia. Toisena kantavana miesroolina kesän esityksessä tulee olemaan Lavin lapsuudenystävä Topi, jota esittää karismaattinen porvoolainen tulkitsija Pasi Siltakorpi.

Lavista käytetään näytelmässä kutsumanimeä Vepa ja hänen vaimostaan Sylvistä tuttavallista muotoa Sypä. Sypä oli Lavin suuri rakkaus, vaikka Vepalla olikin touhun miehenä taipumusta rillutteluun ja hauskanpitoon. Vastuuntunto pani aina hankkimaan perheelle toimeentulon, joten milloin musiikki ei elättänyt, Vepa teki mitä eteen tuli, kaikkea hanttihommista toimitusjohtajaan ja kanalanomistajaan. Sypä näyttää olleen tukena kaikessa – suuri ymmärtäjä. Tätä sopeutuvaista naista esittää näytelmässä Kaika Selin, Porvoon teatterilainen jo pikkutytöstä alkaen, näytellen mm. Peppi Pitkätossuna ja Vaahteramäen Idana. Kaika itse sai näyttelijäveren sukuperintönä äidiltään ja Kaikan perimää jatkavat mm. näytelmässä esiintyvät Lianna ja Milo.

Jokainen ihminen on laulun arvoinen pursuaa musiikkia. Näytelmässä esiintyy useita vahvoja ja taidokkaita Porvoon teatterin naisia, jotka ovat saaneet roolinimensä Lavin lauluista. Varvaraa esittää Soila Tikkanen, monipuolisesti musikaalinen nuori nainen, joka kantaa vastuuta myös puvustuksesta. Sandrana näyttelee Eija Forssell, Hilmana Merja Lindström ja Armiittana Janina Viljanen.

Pienemmissä miesrooleissa esiintyy kaksi pitkäaikaista ja suosittua mieshahmoa: Janne Keskikallio Inkeroisten sonniyhdistyksen puheenjohtajana ja Marko Putkonen paikallisena Mannena.

Normaaleilla keikoilla Veikko Lavilla oli kumppaninaan hanuristi, siitä yksinkertaisesta syystä, että Lavi sympatiseerasi hanuria, tai harmonikkaa, kuten soitinta virallisesti kutsutaan. Lavista kertova esityskin tukeutuu viisuineen ja kupletteineen harmonikkasäestykseen, josta vastaa Porvoon Teatterin produktioissa aiemminkin esiintynyt Ari Suomela.

Lavastuksesta ja teatteritekniikasta huolehtivat Sami Laukkanen ja Emmi Lehikoinen.

Teatterin väki on kiinnostuksella perehtynyt Veikko Lavin maailmaan, huumoriin ja humaaniin elämänkatsomukseen, innostunut siitä ja palaa halusta tarjota Lavin parodioiden helmiä yleisölle.